Senta i Bačka Topola na UEFA mapi: Kako i zašto?

Igrač TSC-a udara loptu.

Upravo si na pravom tragu, jer ovo je priča koja ne bi mogla biti ispričana bez jednog imena – Viktora Orbana. Zašto su onda Bačka Topola i Senta na istorijskoj mapi UEFA, a Beograd nije? To je pitanje koje iziskuje pažnju, jer govori o nečemu što se retko viđa u svetu fudbala.

Da UEFA napravi mapu sa posebnim mestima u istoriji svojih klupskih takmičenja, verovatno ne bi na njoj bio Beograd, grad koji je dao brojne uspešne timove, ali bi zato na toj mapi našle svoje mesto dve vojvođanske varoši – Senta i Bačka Topola.

Prva priča vodi nas do Sente, skromnog gradića smeštenog u srednjem toku reke Tise kroz Srbiju. Na fudbalskom terenu u ovom gradu, igra tim Sente, koji se takmiči u Okružnoj ligi Subotice – petom rangu takmičenja u srpskom fudbalu. Septembra 2020. godine, pod okriljem UEFA, odigrana je utakmica na tom terenu, ali nažalost bez prisustva publike zbog mera koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa.

TSC, tim koji je stekao pravo da debituje u evropskim takmičenjima kao četvrtoplasirani tim u prethodnoj sezoni Superlige Srbije, prošao je prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope pobedom nad moldavskim Petrokubom rezultatom 2:0. U sledećem kolu, bio je domaćin Steaui iz Bukurešta. Budući da im je stadion bio u izgradnji, odlučili su da meč dočekaju u Senti, udaljenoj oko 40 kilometara od Bačke Topole.

Na toj utakmici, po prvi put u istoriji klupskih takmičenja UEFA, desilo se da oba rivala postignu po najmanje pet golova, a rezultat je bio 6:6 (4:4 u osnovnom delu). Nakon penala, dalje je prošla Steaua.

A sada, priča o Bačkoj Topoli. Izrael je bio pogođen ratnim sukobima, zbog čega je Makabi iz Tel Aviva odlučio da i u revanšu osmine finala Lige Konferencija bude domaćin na stadionu TSC, koji je otvoren u septembru 2021. godine.

Protivnik im je bio Olimpijakos, a izgledalo je beznadežno nakon što je prvi meč u Pireju završen pobedom Makabija od 4:1. Međutim, Grčki klub je napravio čudo u Bačkoj Topoli, pobedivši sa 6:1 u produžecima.

Ovaj podvig postavio je Bačku Topolu na mapu UEFA, a Senti je, uslovno rečeno, mesto na njoj obezbedio TSC.

Ojačani fudbalski tim iz Bačke Topole ne bi bio to što jeste bez podrške i pomoći predsednika mađarske vlade Viktora Orbana, čiji uticaj se proteže i preko granica, posebno prema mađarskoj manjini u Srbiji, koja čini većinu stanovništva u ovom delu Vojvodine, a naročito u Bačkoj Topoli.